Dushinka Andresen til Directors in TYA Germany i juni 2021

Dushinka Andresen til Directors in TYA Germany i juni 2021

Scenekunstner Dushinka Andresen deltar på Assitej Tysklands Directors in TYA

I siste liten har ASSITEJ Tyskland bestemt seg for å likevel avholde sin årlige workshop for regissører i scenekunst for et ungt publikum. Sist gang workshopen ble gjennomført var i juni 2019 i Berlin, i 2020 ble det naturligvis avlyst. Vi er veldig glade for at likevel gjennomføres i år, selv om det nok ikke blir regissører fra 25 ulike land denne gangen. I fjor høst utlyste vi muligheten til å søke seg til denne spennende workshopen og fikk inn mange gode søkere. Valget landet på Dushinka Andresen, som reiser av gårde 20.juni.

Dushinka Andresen (34) er scenekunstner fra Oslo. Hun er utdannet skuespiller fra The International Theatre Academy Norway i 2010, og har siden jobbet som frilans skuespiller i en rekke produksjoner i Norge, USA, Australia, Tyrkia og flere steder i Europa. Dushinka har de siste årene fått smaken på regirollen og satt opp ulike forestillinger for barn og ungdom.
Hun er akkurat ferdig med sin bachelor i drama og teaterkommunikasjon på Oslo Metropolitan University.

- Jeg kom over Assitej og Directors in TYA Germany på sosial media, og jeg likte at det var en plattform for et ungt publikum. Denne workshopen i Tyskland gir meg muligheten til å videreutvikle meg selv, og skaffe et nettverk sammen med andre scenekunstnere og regissører, spesielt rettet for et ungt publikum. Jeg mener det er svært fruktbart å kunne møte andre scenekunstnere på tvers og tilegne meg mer kunnskap. Jeg føler meg svært privilegert som får muligheten til å reise til Tyskland og møte nye mennesker innen feltet. Jeg mener det er viktig å ha slike seminarer, for å lære av hverandre, på tvers av kulturer. Det gjenspeiler også på en måte kunsten, sier Dushinka Andresen.

Det er med stor glede at Assitej Norge også har kunnet gi Andresen et reise- og videreutdanningsstipend på 6000,-. Assitej Norge er en del av verdens største nettverk innen scenekunst for et ungt publikum, og vi ser stor verdi i å kunne sende våre medlemmer på workshops og andre arrangementer i dette nettverket.

Tematikken til årets Directors in TYA Germany handler om klima og «Planet B». -Klima er noe jeg selv er svært opptatt av å ha et bevisst forhold til å gjøre «min del». Det er også heldigvis mange barn og unge som er genuint opptatt av klima, og det gjør meg så glad.  Jeg ser frem til å brainstorme med andre regissører om hvordan vi kan inkorporere klima som en del av scenekunsten for barn og unge. Teatret har den fantastiske evnen å gjenspeile samfunnet- og ja, det kan faktisk være med på å gjøre verden til et bedre sted. Det kan underholde, men også opplyse på samme tid. Dette er noe av det jeg ønsker å lære mer om. Det å kunne engasjere barn og unge og kanskje også gjøre de enda mer samfunnsbevisste ved å bruke scenekunsten, er noe som står mitt hjerte nært, sier Dushinka Andresen om tematikken.

Å reise til Tyskland midt under en pandemi er jo ikke bare bare. Assitej Tyskland har hele tiden opptrådt svært profesjonelt, og tatt problematikken på alvor. - De har kommet med oppdateringer underveis, og jeg har følt meg ivaretatt, sier Andresen. - Endelig kom gladmeldingen om at «this is happening», og det ble jeg svært glad for. Smittevern må selvsagt ivaretas og vi må testes hver dag i Tyskland. Det skulle bare mangle, og jeg skal selvfølgelig gjør alt «according to the book». Jeg er vant til å reise mye, både som scenekunstner, men også som privatperson.. så jeg må jo si at bare det å ta en kaffe på Gardemoen gleder jeg meg SYKT mye til, ler Dushinka.

Norge har sendt flere regissører til Directors in TYA Germany tidligere. Sist ut i 2019, var faktisk Ingvild Lien, som nå er daglig leder i Assitej Norge. I løpet av denne uken man er på workshop både opplever, lærer og jobber man mye på gulvet. Vi spør derfor hva Dushinka ser frem til med denne workshopen: - Jeg håper at seminaret vil kunne inspirere meg til å lage produksjoner med og for barn og unge, med en kanskje enda mer samfunnsbevisst tematikk. Jeg håper at jeg kan få skape nettverk på tvers av ulike land, og forhåpentligvis ha utvekslinger og få tilgang til ulike festivaler for barn og unge. Jeg hungrer etter å møte likesinnede og skape idéer på tvers, og ikke minst; ta med teater ut i verden igjen.

- Jeg hørte først om Directors in TYA gjennom Assitej Norge fra Facebook, og kom i kontakt med Ingvild Lien, som jeg kjente fra før. Jeg opplever at organisasjonen bryr seg genuint om teater for det unge publikummet, og tar dem på alvor. Og det er noe jeg selv er svært opptatt av; nemlig å lage teater av kvalitet for og med barn og unge, sier Dushinka Andresen.

Vi ser frem til å høre mer fra Dushinka Andresen sine erfaringer fra TYA Germany, og ønsker henne lykke til og god tur ut i verden!

Vi minner om at det kommer en ny utlysning for Directors in TYA Germany til høsten – så følg med! http://www.assitej-international.org/en/2020/05/directors-in-tya-call-for-applications/

Opp-knapp